- Buitenlands beleid:
- regeringspolitiek ten opzichte van kernenergie(-beleid, -objecten) buiten Nederland; ook beleid in internationale gremia en verdragen
Nederland niet in Europees kweekreactorontwikkeling
Toetreding van Nederland tot het Europese kweekreactor samenwerkingsverband EFR is “thans niet opportuun“ schrijft minister De Korte (EZ). De industrie zit er niet op te wachten en de energievoorziening heeft het niet nodig. Het is een volgende nagel in de doodskist van het EFR-project dat in 1993 een stille dood zal sterven. Nederland maakte tot nu toe slechts deel uit van het consortium door de deelname van de SEP in Kalkar en daardoor in het Franse kweekreactorprogramma.
Afspraken over veiligheid met buurlanden
Minister Nijpels tekent verdragen met de buurlanden België en West-Duitsland om de veiligheid van kernreactoren te versterken. Met België gaat het voornamelijk om uitwisseling van informatie (die er tot nu toe niet was). Met West-Duitsland was er al een dergelijk verdrag voor installaties in de grensstreken, nu geldt dat voor installaties in heel het land.
Recht tot grensoverschrijdende inspraak
Het bezwaar van een inwoner van Denekamp tegen de bouw van een kerncentrale in het net over de Duitse grens gelegen Lingen wordt door het Bundesverwaltungsgericht in Berlijn bevoegd verklaard. Tot nu toe mogen Nederlanders wel inspreken, maar hebben hun bezwaren geen juridische basis. Met deze beslissing hebben Nederlanders (en alle EG inwoners) het recht bezwaar te maken tegen nucleaire installaties in Duitsland. Het vonnis beslist dat de rechtbank in Oldenburg opnieuw het bezwaar moet behandelen tegen de bouw van de kerncentrale in Lingen.