- Onderzoeksreactoren:
- Test- en onderzoeksreactoren in Nederland
- Pallas Petten:
- (discussie over en realisering van) opvolger van de Hoge Flux Reactor in Petten
- Kosten/budget:
- kostenoverzicht van- of budget voor kernenergie (-object)
Pallas: aanbesteding 'nog dit jaar'
De NRG deelt mee dat de nieuwe reactor in Petten (Pallas) dit jaar nog aanbesteedt zal worden. Dat werd in 2004 en 2005 ook al gezegd. Er is nog meer ‘voortschrijdend inzicht’: was het vermogen eerst maximaal 30 MW, nu is dat 45 MW (net als de huidige HFR), was eerst 70% van de ‘neutronencapaciteit’ bedoelt voor medische isotopenproductie, nu is dat 50-60% (de rest is kernenergie-gerelateerd onderzoek). De bouwkosten werden geschat op 200-250 miljoen, nu op 250 miljoen euro.
Een half jaar eerder, in juni, zijn er al een aantal informatieve avonden, georganiseerd door verontruste inwoners. in de omgeving gehouden. NRG: Pallas zal met minder vermogen en zonder hoog verrijkt uranium ongeveer hetzelfde kunnen doen als de HFR nu; de economische spin-off voor de regio zal tientallen miljoenen zijn; en ook aan de werkgelegenheid in de regio zal Pallas een bijdrage leveren. Tegenstander Samsom: werkgelegenheid is onzin, als er geïnvesteerd wordt in nieuwe technologieën zoals off-shore wind- en zonne-energie, levert dat veel meer banen op; als het alleen om productie van medische isotopen zou gaan zou een reactor van minder dan een kwart van het geplande vermogen ook kunnen; en die zou je dan beter in de buurt van Parijs kunnen bouwen, dicht bij een grote stad en een paar vliegvelden. En dan nog zou je na moeten denken of dat noodzakelijk is. Nee, stelt hij, NRG wil gewoon een reactor voor kernenergieonderzoek. De avond wordt georganiseerd door een aantal verontruste bewoners uit Zijpe.
40 miljoen voor Pallas, 38 voor reactor TU Delft
Het kabinet Rutte besluit 40 miljoen euro uit te trekken voor het ontwerp, de aanbesteding en de vergunningprocedure van de nieuwe Pallas reactor in Petten. De bouw en exploitatie moeten door marktpartijen worden gedaan. Het is de bedoeling dat de nieuwe reactor in 2022 in werking is. Die moet dan de huidige hoge flux reactor vervangen, die sinds 1961 wordt gebruikt voor onderzoek naar kernenergie en de productie van medische isotopen. Die medische isotopen worden vooral gebruikt voor diagnostiek.
Het is maar de vraag of die 40 miljoen voldoende is om het project vlot te trekken. De financiering is nog lang niet rond (dat gaf in augustus 2011 minister Verhagen ook al aan). In 2010 werd de aanbesteding stilgelegd wegens te weinig geld, maar met de verwachting dat later in hetzelfde jaar een bouwer bekend zou zijn. Tot dan toe was altijd uitgegaan van een startdatum van de reactor in 2016. Totale kosten worden geschat op een half miljard, maar de nieuwe geplande datum voor ingebruikname van de reactor (2020) is, blijkt uit de Kamerbrief, ook al weer achterhaald.
Het kabinet heeft gelijktijdig besloten om in het kader van de instandhouding van nucleaire kennis, de reactor van de Technische Universiteit in Delft met 38 miljoen euro te steunen.
Provincie N-Holland: 40 miljoen voor Pallas
Provinciale Staten van Noord-Holland gaat akkoord met een subsidie van 40 miljoen euro aan NRG voor de ontwikkeling en vergunningsaanvraag van de nieuwe Pallas reactor, de opvolger van de HFR. GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden dat een verkeerde keus. Volgens hen investeert Noord-Holland hiermee in een technologie met veel nadelen, terwijl er alternatieven zijn. Maar vooral de ‘internationale uitstraling’ is belangrijk voor de provincie (en NRG natuurlijk ook). Daarmee geeft men steeds meer toe dat die alternatieven er wel zijn, maar dat ze daar niet voor kiezen. Er wordt nu voor het eerst een bedrag van 600 miljoen genoemd dat met het project gemoeid zou zijn; in januari, toen de landelijke overheid 40 miljoen gaf, werd 500 miljoen genoemd. Twee jaar geleden was het nog 250 miljoen.