- Buitenlands beleid:
- regeringspolitiek ten opzichte van kernenergie(-beleid, -objecten) buiten Nederland; ook beleid in internationale gremia en verdragen
Nederlands bezwaar in West-Duitsland
Nederland en West-Duitsland sluiten een verdrag over overleg over en meldingen van nucleaire installaties in het grensgebied. Voor een installatie binnen 30 km van de grens wordt er overlegd met als doel de veiligheid van de bevolking te garanderen en nadelige gevolgen voor het milieu te voorkomen. Een installatie die binnen 100 km van de landsgrenzen gebouwd gaat worden, wordt, zo is afgesproken, gemeld aan het buurland. Nog dezelfde maand komt de proef op de som bij de plannen voor kernopslag in Ahaus dat ruim 10 km van de Nederlandse grens ligt. De Enschedese gemeenteraad is erg ontevreden over (het gebrek aan) informatie.
Verrijkt Urenco uranium uit Namibië?
Een nieuwe affaire voor Urenco in de maak. In antwoord op vragen van D’66-Kamerlid mevrouw Lambers-Hacquebard verklaart minister Lubbers dat hij “uit bedrijfseconomische overwegingen de herkomst van door de NV Samenwerkende Elektriciteits Produktiebedrijven (SEP) aangekocht uranium niet te kunnen meedelen.“ Wel zegt dat “noch direct noch indirect uranium uit Zuid-Afrika of Namibië wordt betrokken.“ Maar de vragen gingen vooral over of Urenco uranium verwerkt uit apartheidstaat Zuid-Afrika of (het door Zuid-Afrika bezette) Namibië. Lubbers laat daar niets over los, het is ‘loonverrijking’ en de regering kan aan de afspraken daarover “geen bevoegdheden ontlenen om de herkomst van het ter verrijking aangeboden materiaal te doen nagaan.“