- Borssele II:
- (discussie over en realisering van) kernenergiecentrale op deze specifieke locatie
Delta: Borssele II in 2016 in bedrijf
De directeur van Delta, Boerma, zegt dat er in 2016 een nieuwe kerncentrale in bedrijf kan komen in Borssele. Delta (50% eigenaar van Borssele-1) denkt goed uit de voeten te kunnen met de Randvoorwaarden die Van Geel opstelt. Hij verwacht dat een kerncentrale ongeveer 2 miljard euro zal gaan kosten en zoekt financiers. Boerma denkt 5 jaar nodig te hebben om een vergunning te krijgen en 5 jaar voor de bouw. Dan zou 2016 goed mogelijk moeten zijn.
Delta: vergunning aanvraag komt binnenkort
Delta zegt binnen een halfjaar een vergunning aan te gaan vragen voor een kerncentrale in Borssele. Volgens hen is er ruimte voor 3500 tot 5000MW, afhankelijk van het type reactor, willen ze er 2 tot 4 gaan bouwen, voor 3 tot 5 miljard per stuk. Met deze planning kan begonnen worden met de bouw in de volgende kabinetsperiode, zodat de eerste in 2016 in bedrijf kan komen. Delta reageert hiermee op een voorzetje van CDA-fractieleider Van Geel die de week ervoor bedrijven vroeg de stoute schoenen aan te trekken en een vergunningsaanvraag in te dienen. Enkele dagen later laat minister Cramer (VROM) duidelijk merken dat er in deze kabinetsperiode geen vergunning komt.
Een jaar geleden, in oktober 2007, deelde Delta mee dat ze weliswaar ruimte zou reserveren voor een kerncentrale, maar nog geen vergunning aan zou vragen: "Er moet draagvlak zijn in de politiek en de maatschappij. Wij vragen alleen een vergunning aan als we denken dat het zin heeft."
Moerdijk en NOP vallen af voor kerncentrale
Moerdijk en de Westelijke Noordoostpolder vallen af als mogelijke locatie voor een kerncentrale. Dit blijkt uit Deel 3 van het derde Structuurschema Elektriciteitsvoorziening (SEV III), waarin de reactie van het Kabinet op de inspraakprocedure op het ontwerp van de Planologische Kernbeslissing (deel 1). Deel 2 bevat de reacties op dat ontwerp. De SEV III wijst locaties aan voor de vestiging van elektriciteitscentrales van 500MW en groter, en traces voor hoogspanningsverbindingen van 220kV en meer. Over de locaties voor nieuwe kerncentrales staat er: "Het kabinet handhaaft het waarborgingsbeleid kernenergie voor de locaties Eemshaven, Maasvlakte 1 en Borssele. Het waarborgingsbeleid is niet meer van toepassing op de locaties Westelijke Noordoostpolder en Moerdijk."
Kennisgeving Kernenergiewet aanvraag tweede kerncentrale Borssele
Kennisgeving Kernenergiewet aanvraag tweede kerncentrale Borssele
Nadat het Zeeuwse elektriciteitsbedrijf Delta er al jaren over praatte is het nu zover. In de Staatscourant wordt de Kennisgeving Kernenergiewet gepubliceerd over het ontvangen van de startnotitie van Delta voor het "Bouwen en vervolgens bedrijven van een tweede kerncentrale Borsele". Voor die activiteit zijn onder meer vergunningen nodig op grond van artikel 15, onder a en b, en artikel 29 en artikel 34 van de Kernenergiewet en op grond van artikel 1 van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Daarnaast dienen besluiten te worden genomen op grond van onder meer de Wet op de Waterhuishouding en natuurwetgeving. Ten behoeve van de besluitvorming moet ook een milieueffectrapport (MER) worden opgesteld. Met deze kennisgeving start de procedure voor de milieueffectrapportage. Door het bevoegd gezag zullen richtlijnen worden vastgesteld waaraan het MER moet voldoen.
Delta verwacht dat de kerncentrale in 2018 in bedrijf wordt genomen.. Er zijn diverse inspraakmogelijkheden gedurende het gehele vergunningentraject. Er is in de startnotitie nog geen keus gemaakt welke technologie (reactortype) Delta gaat gebruiken, behalve dat het om 'generatie 3' gaat, wel dat het in totaal gaat om een vermogen van 2500 MW! (meer dan 5x de huidige kerncentrale in Borssele). Delta verwacht dat dat 4 a 5 miljard Euro zal kosten