- Kerncentrales:
- Bestaande (of gesloten) kernenergiecentrales
- Borssele:
- (discussie over en realisering van) kernenergiecentrale op deze specifieke locatie
PZEM wil compactopslag
De PZEM vraagt een vergunning aan voor de bouw van een afvalopslaggebouw op haar terrein, maar ook voor zgn. compactopslag: dan staan in het koelbassin de rekken voor de splijtstofstaven dichter op elkaar waardoor er meer opslagcapaciteit is. Tientallen groepen tekenen protest aan, volgens hen zou het zelfs van onbehoorlijk bestuur getuigen om wijzigingen aan te brengen in de vergunning voor het in werking brengen van de centrale, waar nog beroepen tegen lopen en de kroon nog geen definitieve uitspraak over heeft gedaan. De compactopslag lijkt ingegeven in verband met de problemen rond het goedkeuren van de opwerkingscontracten, waardoor afvoer in gevaar zou kunnen gaan komen. De gemeenteraad van Borssele spreekt zich op 1 mei unaniem uit tegen de vergunning, zolang niet is aangetoond dat het geen gevaar voor de gezondheid van mens en dier oplevert.
Harrisburg: kan zoiets ook in Borssele?
Naar aanleiding van het ongeluk in de kerncentrale in Harrisburg schrijven de ministers van Sociale Zaken (Albeda) en Volksgezondheid (Ginjaar) dat er geen reden is om de kerncentrales te sluiten, maar dat alle procedures waarbij menselijk handelen een rol speelt, opnieuw zullen worden beoordeeld. Meteen na het ongeluk zei een PZEM woordvoerder over Borssele: “Ik wou dat ik kon zeggen: Hier kan zoiets niet gebeuren.“ Op 7 april demonstreren ongeveer 2000 mensen bij de kerncentrale.
Vergunning Borssele definitief (onder voorwaarden)
De Kroon wijst alle bezwaren tegen de vergunning die in juni 1973 voor het inwerking treden van Borssele definitief af. Wel stelt ze een aantal aanvullende veiligheidseisen waaronder de bouw van “voorzieningen waardoor het mogelijk wordt bij het in ongerede raken van de regelzaal, de kernreactor alsnog in een veilige conditie te brengen.“ Van Aardenne zegt in de Kamer dat het beslist niet gaat om een tweede regelzaal, alleen maar een voorziening om de reactor “af te schakelen en te koelen.“
Twee minuten werken voor jaardosis
Borssele ligt al enkele weken stil en moet gerepareerd worden. Om 40 pijpjes in de warmtewisselaar dicht te lassen, worden 150 Duitse monteurs ingezet die elk 2 minuten mogen werken en dan de maximale jaardoses hebben opgelopen. De centrale wordt pas weer begin december opgestart.
KCB: weer gaat het net goed
Een ernstige storing in de centrale Borssele die nog veel ernstiger had kunnen aflopen: de koeling valt uit nadat een storing aan een stuurklep ‘inventief’ was verholpen met een stuk hoekstaal. Een elektrische noodvoedingspomp neemt het over, maar een noodpomp is te weinig. Een tweede is echter in reparatie en een derde wil niet starten, ook na herhaalde pogingen niet. Er wordt weer ‘inventief’ opgetreden door “het opentrekken van een snelafsluiter en deze met een plaat te blokkeren.“ Slim bedacht, maar met als onvoorzien gevolg dat “de beveiligingen buiten werking gesteld worden.“ Enfin, dit alles komt oktober 1982 in de openbaarheid als interne documenten gepubliceerd worden in Vrij Nederland.
Miljoenen subsidie Zeeuwen aan Pechiney
De Zeeuwse bevolking subsidieert voor minimaal f 30 miljoen per jaar (en waarschijnlijk wel 100 miljoen) het bedrijf Pechiney door ver onder de kostprijs stroom van de kerncentrale aan het bedrijf te leveren. PZEM heeft een contract getekend voor de levering van stroom voor de prijs van 2,8 cent per kilowattuur. De kostprijs per kWu is echter minimaal 4,1 en volgens de provincie zelfs 6 cent. Volgens een door Energie Komitee Zeeland geschreven zwartboek over Borssele zou dat nog veel meer zijn als alle kosten doorberekend werden in de kWu-prijs. Het contract met Pechiney loopt nog tot 1996(!).
Overzicht storingen in de kerncentrales 1979
Overzicht van de storingen die bekend zijn geworden in de Nederlandse kerncentrales in het afgelopen jaar: zes in Borssele. In Dodewaard zijn geen storingen bekend geworden. Vanaf 1980 zal er, op verzoek van het parlement, een jaarlijks overzicht komen gemaakt door de Kernfysische Dienst. We staan niet in voor de volledigheid van de door ons uit openbare bronnen samengestelde overzichten tot 1980.